آندومتریوز چیست؟
طبق نظر متخصصان و پزشکانی که در زمینه زنان و زایمان فعالیت دارند عارضه ای به نام آندومتریوز می تواند خطرات فراوانی را برای بانوان به همراه آورد.
این بیماری مربوط به ناحیه رحم است که در صورت عدم رسیدگی به موقع ممکن است تبدیل به انواع سرطان های بدخیم شود.
با ما همراه باشید تا اطلاعات تکمیلی در مورد آندومتریوز را در اختیارتان قرار داده تا بدانید در مواجهه با این عارضه باید چه عملکردی را در چه زمانی انجام دهید.
آندومتریوز یک اختلال یا بیماری در ناحیه رحم است که اغلب با درد شدید بروز داده میشود.
زمانی که بافتی مشابه با بافت داخلی رحم به نام آندومتر در خارج رحم شروع به رشد می کند سلامت رحم را تحت تاثیر قرار داده و آسیب زیادی به بخش های ناحیه تخمدان، لوله های فالوپ و دیگر قسمت های لگنی وارد می کند.
مسئله بسیار مهمی که باید بدانید این است زمانی که فردی به بیماری آندومتریوز مبتلا میشود بافتی که در خارج از رحم تشکیل میشود با هر قاعدگی ضخیم تر شده و با شروع دوران پریود از رحم جدا میشود.
به همین دلیل است که تمامی بانوان مبتلا به آندومتریوز در دوره قاعدگی خونریزی های شدید را تجربه می کنند و ممکن است عوارضی جدی و خطرناک را برای آنها به همراه آورد.
نکته مهم این است که آندومتریوز می تواند تخمدان ها را درگیر کرده و انواع کیست را در این بخش مهم به وجود آورد.
توجه داشته باشید که آندومتریوز با تمامی علائم شدید و عوارض گوناگونی که دارد قابل درمان است اما این شرایط زمانی فراهم میشود که شما به محض مشاهده علائم اولیه به پزشک مراجعه کرده و هر چه سریعتر روش های درمانی را در پیش بگیرید.
متخصصان و پزشکان چند علائم خاص را برای آندومتریوز در نظر گرفته و به بانوان توصیه می کنند که با مشاهده هر کدام از آنها سریعتر به پزشک مراجعه نمایید و بخش های لگنی و رحم را مورد ارزیابی قرار دهید.
اگر در دوران قاعدگی درد بسیار زیادی را متحمل میشوید ممکن است نشانه ای از علائم کیست آندومتریوز باشد.
این درد در ناحیه شکم، کمر و پهلوها بسیار زیاد بوده و حتی ممکن است فرد را از انجام فعالیت های روزانه منع کند، البته با وجود آندومتریوز درد بسیار زیاد هنگام رابطه جنسی نیز شایع می باشد.
برخی بانوان ممکن است آندومتریوز را در ناحیه مثانه هم تجربه کنند، به همین دلیل هنگام خروج ادرار این افراد درد و سوزش زیادی را متحمل میشوند.
توجه داشته باشید که هر گونه خونریزی غیرعادی در دوران قاعدگی و یا لکه بینی خارج از دوران پریود می تواند از نشانه های اندومتریوز باشد.
البته خونریزی بیش از حد در قاعدگی از علائم سرطان آندومتریوز نیز شناخته میشود.
پزشکان و کارشناسان بر این باورند که بسیاری از دلایل ناباروری بانوان مربوط به وجود آندومتریوز می باشد.
با این حال اگر شخصی به این عارضه مبتلا باشد ممکن است در مراحلی ناباروری را نیز تجربه کند.
با این حال باید بدانید که علاوه بر علائم ذکر شده اگر شخصی به طور مداوم احساس خستگی دارد و یا با اسهال و یبوست شدید مواجه میشود به احتمال خیلی زیاد می تواند از علائم و نشانه های اندومتریوز باشد.
نفخ بی دلیل و حالت تهوع در هر ساعت از شبانه روز می تواند مربوط به این عارضه بوده و سلامت فرد را به طور جدی با خطر مواجه می کند.
افراد مبتلا به اندومتریوز در مواردی به صورت همزمان سندروم روده تحریک پذیر را نیز تجربه می کنند.
البته دردهای ناشی از سندروم روده را با مشکلات رحمی اشتباه می گیرند به همین علت پزشکان توصیه می کنند که برای تشخیص زود هنگام آندومتریوز به محض مشاهده حتی یک یا دو مورد از علائم ذکر شده به پزشک مراجعه کرده تا در کنار معاینات داخلی و فیزیکی با انجام عکسبرداری ها و سونوگرافی از سلامت رحم مطمئن شوید.
آندومتریوز در شمار بیماری های خطرناک قرار داده میشود که ممکن است با شدت متفاوتی برای افراد اتفاق بیفتد.
متخصصان توصیه می کنند که اگر سریعاً به وجود آندومتریوز پی ببرید روش های درمانی برای شما قطعی و کوتاه مدت خواهد بود.
اما اگر این عارضه برای مدت طولانی در بدن باقی بماند ممکن است عاملی بسیار خطرناک برای بروز بیماری های شدید مانند سرطان رحم باشد.
در این حالت روش های درمانی بسیار پیچیده بوده و فردا موظف است انجام هرگونه درمان تشخیصی توسط پزشک و سایر عوارض آن را نیز متحمل شود.
به شما توصیه می کنیم که همواره به سلامت خود اهمیت داده و سالانه برای انجام چکاپ هایی ناحیه رحم به پزشک مراجعه نمایید.
ناگفته نماند که آندومتریوز راه های درمانی متفاوتی دارد و بر اساس شدت عارضه و میزان مشکلات به وجود آمده فرد باید روش های درمانی گوناگونی را در پیش بگیرد.
این پزشکان هستند که با توجه به تجربه و مهارت خود روش های درمانی را در پیش گرفته تا بتوانند سلامت فرد را باز گردانند.
آندومتر چیست؟
امروزه بسیاری از افراد تمایل دارند تا شناخت و آگاهی خود را نسبت به اندام های حساس بدن مانند رحم افزایش داده تا بتوانند به درستی از سلامت خود مراقبت نمایند.
رحم به بخش های داخلی و خارجی مانند تخمدان ها و دهانه رحم تقسیم بندی میشود.
اما از حساس ترین بخش های آن باید به بافت داخلی رحم اشاره کرد که شامل غدد، گلبول های خون و بافت های همبند می باشد، این موارد معمولا در رحم رشد کرده تا محیط برای تخمک گذاری آماده شود.
بافت داخلی رحم را در حالت عادی اندومتریال می گویند و اگر با آسیب مواجه شود خطرات زیادی را نیز به همراه خواهد داشت.
اگر بافت آندومتر که قسمت داخلی رحم به شمار می آید با مشکل مواجه شود قطعاً شما آسیب هایی مانند التهاب، خونریزی و یا چسبندگی داخلی رحم را تجربه خواهید کرد.
تمامی این موارد عاملی برای به وجود آمدن کیست های خطرناک در ناحیه تخمدان ها خواهد بود.
اگر شما هم برای انجام معاینات ناحیه لگن به پزشک مراجعه کرده باشید متخصصان بخش های مختلف رحم را از طریق تصویربرداری بررسی کرده تا متوجه شوند که ضخامت دیواره ها و سایز طبیعی و موقعیت قرارگیری رحم در حد مناسب می باشد یا خیر.
تمامی بانوان باید بدانند که رحم عضوی مهم در بدن آنها به شمار می آید و وظیفه نگهداری و رشد جنین را برعهده دارد.
دیواره داخلی رحم در هر چرخه قاعدگی ریزش کرده و با خونریزی پریود کاملا پاکسازی میشود و ضخامت آن به حد طبیعی خواهد رسید.
زمانی که لایه اندومتر ضخیم میشود فرایند قاعدگی اتفاق افتاده تا از سلامت رحم محافظت نماید.
گاها به دلایل مختلف ممکن است آندومتر با ضخامت بیشتر مواجه شود که قطع خونریزی های غیر طبیعی اتفاق افتاده و نهایتاً منجر به پولیپ های رحمی و کیست تخمدان خواهد شد.
متخصصان و پزشکان علت اصلی ضخیم شدن دیواره رحم را مشکلاتی مانند چاقی و یا جایگزینی هورمون های درمان می دانند.
البته فشار خون بالا، پولیپ آندومتر و دیابت همگی از مواردی می باشند که بر سلامت آندومتر اثرگذار بوده و می تواند بافت حساس رحم را با آسیب مواجه کند.
اگر متوجه شدید که ناحیه اندومتر رحم علائم هیپرپلازی را دارا می باشد باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
با وجود مشکلات مربوط به آندومتر ممکن است علائم خاص مانند خونریزی های کمتر از ۲۱ روز اتفاق بیفتد و گاها در زمانی که پریود نمی باشید لکه بینی های مستمر را تجربه خواهید کرد.
البته خونریزی های خارج از رحم و ترشحات زیاد مجاری تناسلی همیشه از نشانه های این عارضه می باشد، ناگفته نماند دل پیچه در قسمت پایینی شکم می تواند از وجود این عارضه فرد را مطلع کند.
همانطور که گفته شد آندومتر بخش حساسی از رحم می باشد اما باید بدانید افرادی که اضافه وزن دارند و زنان بالای ۳۵ سال مستعد افزایش ضخامت این دیواره حساس می باشند.
البته بیماری هایی مانند دیابت و شروع یائسگی و یا قاعدگی در سن بسیار کم می تواند عاملی برای بروز این عارضه باشد.
البته نباید سوابق خانوادگی و وجود سرطان تخمدان و یا سرطان روده بزرگ را نادیده بگیرید.
زنانی که سیگار می کشند و به طور مداوم از دخانیات استفاده می کنند ممکن است بیش از دیگر افراد ضخامت لایه آندومتر رحم را تجربه کنند.
شاید این سوال برای شما هم به وجود آید که ضخیم شدن لایه اندومتر خطرناک است یا خیر.
معمولا اگر دیواره داخلی رحم یا آندومتر ضخیم شود تغییرات بسیار زیادی اتفاق افتاده و فرد التهابات و یا زخم های مختلف را تجربه می کند.
البته ضخیم شدن این دیواره ها مانع از رسیدن اسپرم و تخمک ها به یکدیگر میشود و به نوعی سبب ایجاد ناباروری در افراد خواهد شد.
متخصصان توصیه می کنند که به واسطه انجام سونوگرافی های واژینال و یا شکمی همواره سلامت و وضعیت رحم را بررسی کنید تا بتوانید از عوارض احتمالی و بیماری هایی که ممکن است سلامت رحم را تهدید کند جلوگیری کنید.
البته روش های مختلفی برای بهبود مشکلات آندومتر وجود دارد که متخصصان با دارو درمانی فرایند بهبود را آغاز کرده و در مواردی هورمون تراپی و عمل های جراحی را نیز انجام می دهند.
مخصوصا اگر آندومتر با ضخامت بیشتر مانع از باروری شود متخصصان می توانند با روش های گوناگون این عارضه را درمان کرده تا فرد به صورت طبیعی فرایند بارداری را تجربه کند.
در کنار سایر روش های ذکر شده متخصصان و پزشکان هیسترکتومی را نیز روشی مناسب برای بهبود ضخامت آندومتر می دانند.
البته باید بدانید که در موارد زیادی به واسطه دارو درمان این عارضه بهبود پیدا می کند.
اما اگر متخصصان مجبور شوند طی انجام عمل های جراحی باز و بسته عارضه پیش آمده را نیز درمان می کنند.
زیرا اگر آندومتر با مشکلات زیاد و ضخامت نامناسب در بدن باقی بماند سلامت رحم را به طور جدی به خطر انداخته و ممکن است آسیب های دیگری را به سلامت رحم و دیگر اندام های لگن وارد کند.
به همین دلیل باید همه عوارض را جدی گرفته و سریعا اقدامات درمانی را انجام دهید.
علت آندومتریوز چیست؟
پس از آنکه بانوان با شروع علائم اولیه آندومتریوز به پزشک مراجعه می کنند متخصصان طی انجام چکاپ و بررسی های داخلی تشخیص خواهند داد که آیا آندومتریوز به صورت قطعی اتفاق افتاده است یا خیر.
سوالی که ذهن عموم بانوان را درگیر می کند این است که علت اصلی به وجود آمدن آندومتریوز چیست.
شاید برخی از بانوان تصور کنند که آندومتریوز مربوط به عدم رعایت مسائل بهداشتی می باشد.
اما این تصور کاملا اشتباه است طی تحقیقاتی که انجام شده است بازگشت خون قاعدگی می تواند عاملی برای بروز آندومتریوز باشد.
در این مورد اگر خون قاعدگی که حاوی سلول های آندومتر است پس از خارج شدن از رحم به جای خارج شدن از بدن از طریق لوله های فالوپ به حفره لگنی برگردد در سطح خارجی رحم قرار گرفته و این سلول ها در این ناحیه شروع به رشد می کنند و در طول چرخه قاعدگی ذخیره میشوند و نهایتا منجر به خونریزی های شدید خواهد شد.
البته تغییر شکل سلول های صفاقی می تواند عاملی برای بروز این عارضه باشد، توجه داشته باشید که دگرگونی سلول های جنینی هم می تواند عامل بروز آندومتریوز باشد.
هورمونی مانند استروژن که سبب تشکیل سلول های جنینی شده و باعث رشد آنها میشود می تواند در دوران بلوغ به سلول های آندومتریوز تبدیل شده و بافت خارجی رحم را مورد تهاجم قرار می دهد.
همچنین عوامل محیطی و اسکار جراحی نیز می تواند عاملی برای این مشکل باشند.
پس از انجام عمل های جراحی مانند سزارین و عمل هیسترکتومی سلول های آندومتر ممکن است به محل برش جراحی متصل شده و در این صورت بافت خارجی رحم را هدف قرار می دهند.
البته باید بدانید که سلول های داخلی رحم به هیچ عنوان نباید به بخش خارجی انتقال پیدا کنند و اگر از طریق رگ های خونی و یا مایع لنف این عارضه به وجود آید نهایتا اندومتریوز را تجربه خواهید کرد.
پزشکان و متخصصان هر گونه اختلال در سیستم ایمنی بدن را عاملی برای بروز آندومتریوز می دانند زیرا بدن نمی تواند سلول های آندومتر را از دیگر موارد مشابه تشخیص داده و سبب میشود تا این سلول ها در خارج از رحم رشد کنند.
سیستم ایمنی به دلیل ضعف زیاد نمی تواند عوامل ناشناخته را شناسایی کند.
تمامی موارد ذکر شده عاملی مستقیم و تاثیرگذار بر سلامت رحم می باشند و نهایتاً منجر به بروز آندومتریوز خواهند شد.
شاید برخی از افراد تصور کنند که آندومتریوز به آسانی قابل درمان است و عارضه جدی و خطرناک به شمار نمی آید اما مسئله این است که به وجود آمد آندومتریوز تنها بخشی از آسیب می باشد و علت به وجود آورنده این آسیب خود بخش مهمی از مشکل به شمار می آید.
متخصصان توصیه می کنند که پیش از آغاز درمان های مناسب برای آندومتریوز باید علت ایجاد این عارضه شناسایی شود و سپس روش های درمان صورت پذیرد.
اگر با وجود آندومتر سریعترین راه های درمانی آغاز شود ممکن است عامل ایجاد کننده این آسیب همواره به قوت خود باقی مانده و ممکن است پس از بهبودی آندومتریوز این عارضه را مجدد و یا با دوز شدید تر تجربه کنید.
همچنین شرایطی برای بانوان بسیار ناخوشایند است و سبب ایجاد نگرانی برای آنها شده و حتی بیماری های خطرناک مانند سرطان در بخش های مختلف رحم را تجربه می کنند.
به وجود آمدن آندومتریوز از مهمترین دلایل است که باید ارزیابی شود متخصصان توصیه می کنند که اگر سالانه مراقبت های لازم را انجام دهید هرگز با مشکلات جانبی و خطرناک مانند آندومتریوز مواجه نخواهید شد و علائم به وجود آورنده این عارضه در مراحل ابتدایی با بهبود کامل از بین خواهند رفت.
بهتر است که سطح اطلاعات خود را نسبت به علل ایجاد آندومتریوز افزایش داده تا بدانید چه مشکلاتی می تواند سبب بروز این عارضه خطرناک شود.
در این شرایط می توانید بهتر از قبل از سلامت خود مراقبت کرده و مشکلات رحمی خطرناک مانند آندومتریوز را تجربه نخواهید کرد.
توجه داشته باشید در بین موارد ذکر شده از مهمترین آنها باید به نقص سیستم ایمنی اشاره کرد.
اگر ضعف سیستم ایمنی برای مدت زیاد باقی بماند علاوه بر از دست رفتن سلامت رحم و سایر بخش های آن ممکن است سایر اندام های حساس آسیب ببینند و بر تمامی اندام های داخلی و بر روی کارکرد آنها اثرگذار است و می توانند سلامت شما را با خطرات جدی مواجه کند.
پس بهتر است که در کنار شناسایی علائم آندومتریوز از سلامت خود محافظت کرده و با تقویت سیستم ایمنی شرایطی را در بدن فراهم کنید که بتواند مانع از بروز آسیب های جدی شود.
سیستم ایمنی نقش مهمی در سلامت بدن ایفا می کند و اگر سلول های ناشناخته در بخش های مختلف شناسایی شود می تواند بدون آن که فرد مطلع شوند عوامل بیگانه را از بین ببرد.
به همین دلیل اکثر کسانی که با آندومتریوز مواجه هستند با نقص سیستم ایمنی مواجه بوده و پزشکان در مراحل اولیه تلاش خود را به کار می گیرند تا اقدامات لازم را برای تقویت سیستم ایمنی انجام دهند.
عوامل تشدید کننده آندومتریوز
همانطور که گفته شد اندومتریوز نوعی بیماری در بخش خارجی رحم است که با افزایش ضخامت دیواره آن منجر به بروز خونریزی های شدید در دورههای قاعدگی و درد در موارد عادی و یا روابط جنسی میشود.
اما متخصصان تمامی علل ایجاد و روش های درمانی آندومتریوز را به صورت شفاف برای افراد بازگو می کنند.
البته نکته بسیار مهمی که به افراد مبتلا به اندومتریوز یادآوری میشوند این است که از عوامل تشدید کننده دوری کرده تا بتوانند با کاهش میزان درد و آسیب روند درمان را بهتر از پیش سپری کنند.
بررسی هایی اخیر نشان می دهد بانوانی که پوست سفید دارند بیش از سایرین در معرض آندومتریوز قرار می گیرند.
پس بهتر است که در چنین شرایطی با وجود خطرات بیشتر در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرند زیرا می تواند اختلالاتی را در عملکرد سیستم رحمی به وجود آورده و شاید شما هرگز متوجه آن نشوید.
حتما با علائم شایع آندومتریوز آشنایی دارید در ادامه این مطلب با چند مورد از عواملی که می تواند موثر بر تشدید آندومتریوز باشد آشنا خواهید شد.
بهتر است که تمامی گفته های زیر را به طور دقیق انجام داده تا متحمل عوارض بیشتر و شدیدتر نشوید.
حتما شما هم می دانید که اگر در دوران قاعدگی از خوراکی هایی که طبع گرم دارند استفاده کنید ممکن است میزان خونریزی را افزایش داده و یا دوره قاعدگی برای تعداد روزهای بیشتری ادامه پیدا کند.
در چنین شرایطی متخصصان توصیه می کنند که اگر با عارضه ای مانند آندومتریوز مواجه هستید بهتر است که در دوره های قاعدگی از برخی از خوراکی ها مانند انواع لبنیات، زعفران و محصولاتی که طبع بسیار گرم دارند استفاده نکنید زیرا با وجود این عارضه خونریزی از حد طبیعی بیشتر خواهد شد.
اگر رژیم غذایی مناسبی نداشته باشد قطعاً این عارضه چندین برابر شده و با از دست رفتن خون بیشتر بدن ممکن است طی مدت کوتاه با کم خونی های شدید مواجه شوید.
طبق نظر پزشکان گزارش شده است که با وجود آندومتریوز زمانی که در برابر سرمای هوا و مجاورت با آب سرد قرار می گیرید ممکن است درد ناحیه رحم بیشتر شود.
در چنین شرایطی با وجود آندومتریوز پزشکان توصیه می کنند که برای تسکین درد علاوه بر مصرف انواع مسکن از داروهای ضد التهاب و یا کیسه آب گرم استفاده کنید زیرا می توانند دردهای رحمی را کاهش داده و از انقباضات آن جلوگیری می کنند.
باید بدانید که به دلیل چسبندگی لوله های رحمی و بزرگتر شدن بافت و حجم رحم ممکن است هنگام رابطه جنسی درد زیادی را متحمل شوید.
بهتر است که برای پیشگیری از این عارضه از متخصصان بخواهید که روش های مناسب را برای برقراری رابطه در این دوره به شما آموزش دهند.
با این حال باید بدانید که اگر روابط جنسی به طور مکرر و پی در پی انجام شود عاملی برای تشدید آندومتریوز خواهد بود.
برخی از محققان مصرف خودسرانه انواع داروها و محصولات گیاهی را عاملی برای تشدید اندومتریوز می دانند و به همین دلیل بهتر است که به محض مشاهده علائم اولیه به پزشک مراجعه کرده و به هیچ عنوان از تجربیات افراد ناآگاه استفاده نکنید.
مصرف برخی از داروهای گیاهی نامناسب و انواع دمنوش ها ممکن است ناخواسته سبب تشدید آندومتریوز شود. قطعاً و شما را با دردسرهای بزرگترین مواجه می کند.
از دیگر عوامل تشدید کننده آندومتریوز می توان به ضعف همه روزه سیستم ایمنی اشاره کرد.
متخصصان معتقدند که اگر سیستم ایمنی وضعیت مناسبی داشته باشد از آسیب عوامل ناشناخته در امان بوده و ممکن است برای بهبود عارضه حتی نیاز به دارو درمانی نداشته باشید.
اما ضعف سیستم ایمنی بدن و هرگونه اختلال در عملکرد آن عاملی برای تشدید آندومتریوز است زمانی که فردی با آندومتریوز مواجه میشود.
اگر از ضعف سیستم ایمنی رنج ببرد آندومتریوز را در حد بسیار شدیدتر از افراد عادی تجربه خواهند کرد و ممکن است مشکلات و عوارض بینهایت را برای آنها به همراه آورد.
بهتر است که در صورت مواجهه با آندومتریوز از سلامت خود مطمئن شده تا عوارض جانبی و عوامل تشدید کننده آن را متحمل نشوید.
متخصصان رژیم غذایی ناسالم، چاقی، فعالیت های نادرست، مصرف داروها و انواع محصولات گیاهی نامناسب و ضعف سیستم ایمنی بدن را عاملی برای تشدید آندومتریوز می دانند.
به همین دلیل در کنار به وجود آمدن این لایه ضخیم پزشکان روش های درمانی را برای بهبود آن انجام داده و توصیه می کنند که هرگونه عوامل تشدید کننده را برطرف نمایید.
با این شرایط آندومتریوز سریعتر درمان شده و شما می توانید اختلالات مختلف را از سلامت خود دور کنید.
بهتر است که عواملی که منجر به تشدید آندومتریوز میشود را جدی بگیرید، برخی از افراد تصور می کنند که اگر روش های درمانی برای بهبود آندومتریوز آغاز شود نیازی به اصلاح رژیم غذایی و انجام فعالیت های ورزشی نخواهد بود.
اما متخصصان فرایندهای درمانی را در کنار اصلاح روند زندگی الزامی دانسته و این روش های درمانی را مکمل یکدیگر می دانند، پس بهتر است که برای پیشگیری از شدت گرفتن این عارضه حتما از پزشک خود راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
راه های درمان آندومتریوز
همان طور که گفته شد یکی از بیماری های شایع و گاها خطرناک برای بانوان بروز آندومتریوز رحم می باشد که در مطالب قبلی با علائم و عوامل تشدید کننده این عارضه آشنا شدید.
اما حال زمان آن رسیده که شما را از روش های درمانی جدید برای بهبود آندومتریوز آگاه کنیم.
باید بدانید که تمامی بانوان در دوره باروری ممکن است به آندومتریوز مبتلا شوند و پزشکان سعی دارند تا با روش های درمانی گوناگون روند بهبود این عارضه را انجام داده تا بتوانند سلامت فرد را حفظ کنند بدون آنکه آسیبی جدی متحمل عضو حیاتی مانند رحم شود.
متخصصان برای تشخیص میزان و شدت عارضه آزمایشات، عکسبرداری ها و انواع سونوگرافی را انجام داده تا متوجه شوند که شدت عارضه در چه حد است.
پس از آن متخصصان می توانند متوجه شوند که علت ایجاد آندومتریوز چیست تا بتوانند با روش های درمانی قطعی عامل پیش آمده را کنترل کرده و پس از آن روش های بهبودی را در پیش خواهند گرفت.
قبل از هر چیز باید بدانید که متخصصان با معاینه های لگنی تصویربرداری و گاها لاپاراسکوپی می توانند از وجود آندومتریوز مطمئن شوند و می توانند عامل ایجاد این عارضه را هرچه دقیق تر شناسایی نمایند تا بتوانند با روشی های معمول مانند دارو درمانی بیماری را کنترل نمایند.
قبل از هر چیز باید بدانید که این دارو درمانی ها برای زمانی انجام میشود که فرد علائم اولیه را دارا بوده و پزشک تشخیص می دهد که این موارد برای بهبود کفایت می کند.
اما در موارد شدیدتر متخصصان توصیه می کنند که در کنار دارو درمانی هورمون تراپی را نیز انجام دهید.
در این شرایط متخصصان می توانند میزان خونریزی ها و درد را کاهش داده و البته روند بهبودی افراد نیز سرعت پیدا می کند.
استفاده از انواع هورمون فرایند تخمک گذاری، قاعدگی و البته رشد آندومتریوز را کنترل کرده و پزشکان می توانند این عارضه را بهبود ببخشند.
البته با مصرف هورمون ممکن است تا دوره محدود یائسگی را تجربه کنید اما پس از قطع دارو فرآیند قاعدگی به حالت عادی برگشت و احتمال بارداری و حفظ سلامت رحم افزایش پیدا می کند.
متخصصان به واسطه درمان های خارجی نیز می توانند آندومتریوز را درمان کنند، در این شرایط پزشک عمل جراحی را بهترین روش دانسته و این شرایط زمانی انجام میشود که خطرات جدی سلامت رحم را تهدید کند و فرد باید در هر صورت وضعیت رحم را به حالت عادی بازگرداند.
برخی از پزشکان معتقدند که علائم آندومتریوز بعد از یائسگی از بین می رود.
اما مسئله این است که آندومتریوز برای بانوان در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی اتفاق می افتد و اوج باوری بانوان می باشد.
قطعاً با وجود اندومتریوز روند بارداری میسر نبوده و ممکن است عواقب و مشکلات زیادی را برای افراد به همراه آورد.
اگر در دوره یائسگی به آندومتریوز مبتلا شوید پزشکان به جای جراحی های پیشرفته با یک دارو درمانی ساده وضعیت را در حد معمول کنترل کرده تا پس از یائسگی این عارضه بهبود پیدا کند.
با پیشرفت علم و افزایش تکنولوژی و وجود روش های درمانی مختلف پزشکان تمامی تلاش خود را به کار گرفته و علاوه بر بهبود آندومتریوز و پیشگیری از عوامل تشدید کننده سعی دارند تا سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند تا بانوان بتوانند به خوبی از سلامت خود محافظت نمایند.
اگر سیستم ایمنی وضعیت مناسبی داشته باشد عارضه مانند آندومتریوز اتفاق نمی افتد و سیستم ایمنی سلول های ناشناخته را شناسایی و از بین خواهد برد.
وجود آندومتریوز نشان می دهد که سیستم ایمنی کارکرد مناسبی نداشته و نتوانسته عوامل بیگانه را از بین ببرد.
در کنار تمامی روش های درمانی پزشکان توصیه می کنند که اگر دارویی جهت افزایش کارایی سیستم ایمنی برای شما تجویز میشود باید طی زمان بندی مشخص و با دقت مناسب از آنها استفاده کنید.
زیرا تقویت سیستم ایمنی خود عاملی برای درمان آندومتریوز می باشد و اگر سیستم ایمنی وضعیت مناسبی داشته باشد پس از بهبودی کامل آندومتریوز دیگر در معرض چنین آسیب ها و خطراتی قرار نخواهید گرفت.
آندومتریوز مسئله ای نگران کننده برای بانوان است اما باید بدانید که پیشرفته علم و وجود دستگاه های پیشرفته سبب شده تا متخصصان بتوانند روش های درمانی را با کمترین میزان عارضه انجام داده و بهترین نتیجه را دریافت خواهند کرد.
پزشکان امروزه جراحی های مختلف را به صورت باز انجام نمی دهند و در صورت نیاز می توانند از فرآیندهایی مانند جراحی بسته استفاده کنند که با کمترین میزان عارضه عمل جراحی به نتیجه مناسب خواهد رسید.
آندومتریوز در کنار تمامی خطرات و عواقبی که دارد قابل بهبود است و پزشکان می توانند این عارضه را به خوبی بهبود ببخشند.
به شرط آنکه شما به موقع و پس از بروز علائم اولیه به پزشک مراجعه کرده و سریع ترین روش های درمانی را در پیش بگیرید با این شرایط می توانید از بهبود کامل آندومتریوز اطمینان حاصل کرده و دیگر مشکلات مشابه را تجربه نخواهید کرد.
اندومتریال چیست؟
اعضای بدن اگر به درستی کار کنند قطعاً سلامت فرد حفظ شده و با آسیب ها و عوارض گوناگون مواجه نخواهند شد.
یکی از اعضای حساس و آسیب پذیر در بدن بانوان رحم است که ممکن است به دلایل مختلف در معرض آسیب ها و بیماری های گوناگون قرار بگیرد.
یکی از آسیب های شایع که امروزه افراد زیادی با آن مواجه هستند اندومتریال یا سرطان رحم می باشد.
اندومتریال یکی از خطرناک ترین انواع بیماری هایی است که می تواند زندگی فرد را با چالش بسیار زیادی مواجه کند.
اندومتریال نشات گرفته از از بیماری های کوچک است که بر اثر بی توجهی افراد و عدم درمان به موقع ممکن است به این عارضه بزرگ و پر خطر تبدیل شود.
از مهمترین علائم سرطان آندومتریال باید به خونریزی واژینال بعد از یائسگی اشاره کرد، اگر دوره های قاعدگی نامرتب شده و یا بعد از سنین یائسگی متوجه شدید که خونریزی نامعقولی از ناحیه واژینال اتفاق می افتد ممکن است از علائم سرطان آندومتریوز باشد.
در سنین جوانی و در دوره های بارداری خونریزی بین پریودها و داشتن ترشحات آبکی و یا خونابه از واژن می تواند از نشانه های این عارضه باشد.
همچنین اگر به طور پیوسته دردهای شدید تا خفیف را در ناحیه لگن تجربه می کنید و علت خاصی را برای آن پیدا نمی کنید ممکن است رحم شما با علائم سرطان مواجه شده و باید هرچه سریعتر فرآیندهای درمانی را آغاز کنید.
مسئله بسیار مهم این است که آندومتریال یکی از بیماری های اکتسابی به شمار می آید و بر اثر تداخل هورمونی و ناهماهنگی در بدن انسان ممکن است این عارضه شدید اتفاق بیفتد.
تخمدان ها به طور پیوسته دو هورمون استروژن و پروژسترون را تولید می کنند اگر تعادل این دو هورمون جابجا شود ممکن است فرد با سرطان رحم و یا اندومتریال مواجه شود.
همواره توجه داشته باشید که افزایش ناگهانی میزان استروژن بدون آنکه پروژسترون در مقابل به همان اندازه تولید شود بسیار خطرآفرین خواهد بود.
تمامی بانوانی که با تنبلی تخمدان مواجه هستند و یا چاقی مفرط را تجربه کرده اند قطعاً چنین بیماری هایی را تجربه می کنند.
البته وجود تومور در ناحیه تخمدان ها و عدم تعادل هورمونی می تواند احتمال بروز آندومتریال را نیز افزایش دهد و منجر به سرطان دهانه رحم میشود.
قاعدگی در بانوان از ۱۵ سالگی آغاز میشود اما اگر برخی از افراد در سنین پایین مانند ۹ تا ۱۲ سالگی قاعدگی را تجربه کنند بیش از دیگر بانوان در معرض این عارضه قرار خواهند گرفت، زیرا استروژن در بدن آنها بیش از حد تولید شده و این عارضه برای آنها غیر ممکن نخواهد بود.
از مهمترین دلایلی بروز اندومتریال که امروزه پزشکان تاکید فراوان بر آن دارند این است که جلوگیری از بارداری برای سال های طولانی خطر ابتلا به سرطان رحم یا اندومتریال را افزایش می دهد.
انجام رابطه جنسی مکرر و جلوگیری از فرایند بارداری ممکن است تغییراتی را در هورمون های زنانه ایجاد کند که البته از مهمترین آسیب هایی که می تواند از این روند به جا بماند آندومتریال است.
چاقی و افزایش وزن عامل بسیاری از بیماری ها خواهد بود، زمانی که فردی چاق است و اضافه وزن دارد حجم زیاد چربی ها عاملی برای ترشح بیشتر استروژن خواهد بود.
توجه داشته باشید بانوانی که بیماری هایی مانند سرطان پستان را پشت سر گذاشته اند در خطر ابتلا به سرطان آندومتریال نیز قرار خواهند گرفت.
بروز مشکلات گوارشی مانند سندروم کلون یا روده بزرگ نیز خطرآفرین است، اگر فردی مشکلات روده ای را تجربه کند و از سلامت خود محافظت نکند و روش های درمانی را در پیش نگیرد ممکن است فرد اندومتریوز و نهایتا آندومتریال را تجربه نماید.
اگر پزشکان آندومتریال را به صورت قطعی تشخیص دهند نگرانی بسیار زیادی برای بانوان به وجود می آید و سعی دارند که روش های درمان را در پیش بگیرند.
اما اگر پزشک تشخیص دهد فرد که در خطر ابتلا به این عارضه است قطعا بانوان به دنبال روش های پیشگیری خواهند بود.
بهتر است که سالانه و یا شش ماه یکبار وضعیت هورمون های خود را بررسی کنید تا در صورت افزایش بیش از حد استروژن و پروژسترون پزشک بتواند تعادل هورمونی را در بدن برقرار کند و در خطر ابتلا به اندومتریال قرار نخواهید گرفت.
با این حال اگر با اضافه وزن مواجه هستید باید بدانید که خطر ابتلا به بیماری های کوچک و بزرگ برای شما بیش از دیگر افراد است پس بهتر است که با روش های مناسب وزن خود را به حداقل برسانید.
همچنین انجام فعالیت های ورزشی کمک می کند تا سلامت شما به خوبی حفظ شود.
در موارد مشکوک پزشکان معاینات لگنی، آزمایشات، تصویربرداری و نمونه برداری ها را نیز انجام می دهند تا بتوانند سلامت و وضعیت فرد را بررسی کرده و در صورت وجود عوارض هرچند کوچک و خفیف سریع تر اقدامات لازم را جهت درمان در پیش می گیرند.
آندومتریال قابل درمان است اما اگر این بیماری بیش از حد پیشروی کرده باشد ممکن است خطر مرگ را برای بانوان به همراه آورد و در این شرایط پزشکان بسیاری از روش ها و حتی جراحی را در موارد بسیار شدید بی فایده می دانند.
آندومتریوز رحم چیست؟
وجود هرگونه عارضه و بیماری در ناحیه رحم اختلال زیادی را در سلامت بانوان ایجاد کرده و ارتباط مستقیمی با فرایند ناباروری خواهد داشت.
یکی از مشکلاتی که حتماً شما هم با آن آشنایی دارند اندومتریوز رحم است و یکی از اختلالات شایع در این عضو بوده که باید حتماً مورد بررسی و درمان قرار بگیرد در غیر این صورت آندومتریوز رحم به سایر بیماری های خطرناک مانند سرطان رحم تبدیل خواهد شد.
آندومتریوز به دلایل مختلف برای بانوان اتفاق می افتد اما در مراحلی پزشکان با عامل ایجاد عارضه کاری نداشته و سعی دارند روش های مختلف را برای درمان در پیش بگیرند.
زیرا اگر آندومتریوز رحم باقی بماند اختلالات و مشکلات زیادی را به همراه داشته و می تواند آسیب های جبران ناپذیری را از خود به جای بگذارد.
همانطور که می دانید رحم عضوی حساس و آسیب پذیر است و حتی اگر یک چرخه قاعدگی با اختلال مواجه شود می تواند مشکلات زیادی را نیز به همراه آورد و باید حتما اقدامات لازم برای بازگرداندن شرایط عادی رحم انجام پذیرد.
نکته مهمی که باید بدانید این است که اگر آندومتریوز که برای بخش های خارجی رحم اتفاق می افتد به رشد خود ادامه دهد اختلال و آسیب های زیاد و البته مبهم را برای رحم به وجود خواهد آورد و فرد را با بیماری های خطرناک و به طور قطعی با عدم باروری مواجه می کند.
اگر بازگشت خون قاعدگی از طریق مجاری مختلف و حتی لوله های فالوپ به ناحیه تخمدان ها برسد این برداشت خون سبب شده تا عاملی مانند آندومتریوز در رحم ایجاد شود.
اگر سلول های بخش داخلی رحم که آندومتر نامیده میشوند به هر دلیلی به بخش خارجی انتقال پیدا کنند در همان محل رشد کرده و باعث افزایش ضخامت دیواره خارجی رحم میشود و عاملی برای بروز اختلالات خطرناک خواهد بود.
البته باید بدانید که هنگام بروز آندومتریوز رحم ضعف و نقص سیستم ایمنی بدن عاملی کلیدی شناخته میشود و متخصصان سعی دارند با بهبود این شرایط از بروز آندومتریوز جلوگیری نمایند.
برخی از افراد آندومتریوز رحم را دارا هستند اما به دلیل خفیف بودن علائم از حضور آن مطلع نمیشوند و همین امر باعث میشود تا تشخیص پزشک به تعویق افتاده و فرد با مشکلات زیاد مواجه خواهد شد.
به وجود آمدن بافت آندومتریوز در لایه های خارجی رحم آسیب های زیادی را که تنها برای رحم، بلکه برای تخمدان ها و مثانه نیز به همراه خواهد داشت که البته سبب میشود تا فرد در دوران قاعدگی خونریزی های بسیار زیاد و ناخوشایند را متحمل شود.
توجه داشته باشید که آندومتریوز رحم نهایتاً منجر به مسدود شدن لوله های فالوپ شده و تخمدان ها را با مشکلات زیادی مواجه می کند به گونه ای که فرآیند آزاد سازی تخمک با مشکل مواجه شده و عدم رسیدن اسپرم به تخمک سبب ایجاد ناباروری به صورت قطعی می گردد.
اما سوالی که برای عموم بانوان به وجود می آید این است که از کجا و چگونه متوجه وجود آندومتریوز رحم شوند، درد در بدن نشانه ای از بروز مشکلات مختلف است و باید حتماً به آن رسیدگی شود.
اگر احساس می کنید که اندام های شکمی مانند لگن، روده ها و مثانه با درد زیاد همراه هستند و کارکرد درستی ندارند.
باید بدانید که از علائم اولیه آندومتریوز رحم است، البته این افراد هنگام دفع ادرار و مدفوع فشار بسیار زیادی را متحمل میشوند که همواره سوزش یا درد اتفاق می افتد.
متخصصان بر اساس علائم و شواهدی که بیماران اعلام می کنند فرآیندهای لازم را انجام داده تا بتوانند با بررسی های دقیق تر از وجود آندومتریوز مطلع شوند.
البته درد ناشی از آندومتریوز رحم تنها مربوط به بخش ناحیه شکمی نمیشود بلکه ممکن است بی دلیل دردهایی را در ناحیه پاها و حتی گردن احساس کنید.
معمولا درد در هنگام رابطه جنسی نشانه ای از یک عارضه جدی خواهد بود و باید به آن رسیدگی شود، درد و مشکلات رحم اگر بهبود پیدا نکند عواقب خطرناک و جبران ناپذیری را به جای می گذارد.
اگر در سنین جوانی و هنگام اقدام به بارداری با این عارضه مواجه هستید باید بدانید که آندومتریوز رحم خود به تنهایی مانعی بزرگ برای این فرایند به شما آمده و بهتر است که هر چه سریع تر اقدامات لازم را جهت درمان انجام دهید.
زیرا چسبندگی ناشی از آندومتریوز آسیب های جدی به تخمدان ها وارد می کند و قطعاً کارکرد خود را از دست داده و دیگر تخمک گذاری به صورت ماهانه و مرتب انجام نمیشود.
همین امر باعث میشود تا افراد علاوه بر داشتن مشکلاتی مانند خونریزی های شدید، کمخونی ماژور را به صورت قطعی تجربه کنند، البته با وجود آندومتریوز رحم امکان انجام فرآیندهای آی وی اف و آی یو آی هم وجود ندارد و ممکن است افراد با این شرایط نتیجه مناسب را دریافت نکند.
ندول اندومتریوز چیست؟
امروز همه بانوان می دانند که هر گونه بیماری و عارضه در ناحیه رحم مشکلات بسیار زیادی را به همراه داشته و باید به طور قطعی اقدامات لازم را برای درمان آسیب پیش آمده انجام دهند.
یکی از عوارضی که عموم بانوان ممکن است آن را تجربه کنند ندول آندومتریوز است که می تواند خطرات زیاد و جبران ناپذیری را به همراه آورد.
ندول به گره های کوچک و توده های متفاوت گفته میشود که معمولا برجسته بوده و حاوی مایع قهوه ای یا کرم رنگ می باشد که ترکیدن آنها در ناحیه رحم عواقب بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت.
همانطور که می دانید آندومتریوز سلول هایی هستند که از قسمت داخلی رحم به بافت خارجی انتقال پیدا کرده و به دیواره های خارجی رحم می چسبد و در این ناحیه رشد می کنند.
به این عارضه آندومتریوز گفته میشود اما در مواردی رشد این سلول ها منجر به ایجاد توده هایی میشود که معمولا خوش خیم هستند اما می توانند خطرات زیادی را نیز به همراه آورند.
وجود انواع ندول آندومتریوز تنها به واسطه ی سونوگرافی مشخص میشود زیرا حتی اگر پزشکی معاینات فیزیکی را انجام دهد و تمامی علائم بیمار را بررسی کند ممکن است متوجه ندول ها نشود.
باید تمامی علائم و آسیب هایی که متوجه رحم می باشد را مورد ارزیابی قرار دهید تا مبادا در معرض آسیبی مانند ندول رحم قرار بگیرید.
درمان ندول و گره های رحمی که به واسطه وجود آندومتریوز رحم اتفاق افتاده است باید هر چه سریع تر انجام شود تا این گره های کوچک و بزرگ سریع تر از بین بروند زیرا باقی ماندن آنها بر بافت خارجی رحم عواقب بسیار زیادی داشته و می تواند باعث از بین رفتن کلی بافت رحم شود.
شاید این سوال برای شما هم به وجود آید که پزشکان و متخصصان چه راهکاری برای از بین بردن ندول آندومتریوز در پیش می گیرند.
توجه داشته باشید که در قدم اول پزشک سعی دارند با عکسبرداری و گاها نمونه برداری میزان خطر و شدت ندول ها را بررسی کرده تا متوجه شوند چه روش درمانی برای بهبود آنها کار ساز می باشد.
اگر این گره ها در حد بسیار زیاد در رحم وجود داشته باشند پزشکان سعی دارند تا با انجام جراحی این آسیب های کوچک اما خطرناک را از بدن جدا کرده و به واسطه دارو درمانی مابقی آنها را از بین خواهند برد.
اما در مواردی نیاز به جراحی نبوده و تنها به واسطه دارو درمانی ندول آندومتریوز بهبود پیدا خواهد کرد.
توجه داشته باشید که اگر این گره ها در رحم باقی بمانند رشد سلولی همواره ادامه پیدا کرده و ممکن است این بیماری خوش خیم و قابل درمان به عارضه ای بدخیم و مشکل ساز مبدل شود.
به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند هرگونه علائم نامعقول در ناحیه رحم را جدی بگیرید و بهتر است که سالانه چند بار جهت بررسی سلامت رحم به پزشک مراجعه کرده تا مبادا با چنین آسیب های خطرناکی مواجه شوید.
مسئله قابل توجهی که باید بدانید این است که اگر به واسطه وجود آندومتریوز گره های ندول در رحم به وجود آید اختلالات زیادی در عملکرد این عضو حیاتی ایجاد میشود، در قدم اول تعادل هورمونی در بدن شخص از بین رفته و مشکلات زیادی را تجربه خواهند کرد.
اما در موارد دیگر وجود این عارضه به طور قطعی سبب ایجاد ناباروری خواهد شد البته ممکن است برخی از بانوان به دلیل رسیدگی دیر هنگام به این عارضه موقعیت بارداری و سن مناسب را از دست داده و حتی نتوانند طعم شیرین فرزندآوری را بچشند.
پزشکان توصیه تأکید بر انجام معاینات سالانه دارند زیرا وجود ندول آندومتریوز هیچ ارتباطی به وضعیت و سلامت شخصی ندارد و حتی ممکن است یک نفر در اوج جوانی و حتی با داشتن رژیم غذایی مناسب و تناسب اندام این عارضه را تجربه کند.
دلیل قطعی برای وجود ندول اندومتریوز وجود ندارد و پزشکان تنها راه مبارزه با این بیماری خطرناک را انجام چکاپ هایی مرتب دانسته و سعی دارند پیش از انتشار این عارضه اقدامات لازم را جهت بهبود رحم انجام دهند.
یکی از سوالاتی که ذهن عموم بانوان را درگیر می کند این است که آیا ممکن است وجود ندول آندومتریوز به سرطان های بدخیم تبدیل شود یا خیر.
به طور قطعی هرگونه رشد سلولی غیر متعارف در بدن عارضه ای خطرناک به شمار می آید و در موارد زیاد پزشکان آن را عارضه ای خوش خیم دانسته و روش های درمانی را انجام می دهند.
اما ممکن است به دلیل تغییراتی که در بدن ایجاد میشود همین توده های خوش خیم به نوعی تومورهای بدخیم تبدیل شوند و گاها پزشک نمی تواند آنها را از سطح بافت عضو حساسی مانند رحم جدا کنند.
به همین دلیل فرد مجبور میشود تا درمان های سخت و طولانی را در پیش گرفته و در برخی از مواقع ممکن است نتیجه مطلوب حاصل نشود.
ضخامت آندومتریوز چیست؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است برای عموم بانوان در ناحیه رحم به وجود آید ضخامت آندومتریوز است و پزشکان آن را نوعی اختلال در سلامت رحم می دانند و سعی دارند که هر چه سریعتر عارضه پیش آمده را بهبود ببخشند.
اما باید بدانید که اگر ضخامت لایه آندومتریوز زیاد شود معمولاً بافت غیر طبیعی به شمار آمده که می تواند روند کار رحم را با اختلال مواجه کند.
با ضخیم شدن دیواره رحم تغییرات هورمونی در بدن ایجاد شده و فرد خونریزی های ماهانه را با شدت بیشتر تجربه می کند.
به طور کلی زمانی که آندومتریوز اتفاق می افتد بافت خارجی رحم با ضخامتی نامعقول مواجه شده که قطعاً عوارض و خطرات زیادی را برای بانوان به همراه خواهد داشت.
همچنین فرد دوره های قاعدگی را با بی نظمی و شدت فراوان تجربه می کند که می تواند آسیب زیادی را برای آنها به همراه آورد.
توجه داشته باشید که ضخامت زیاد آندومتریوز با سرطان رحم ارتباط مستقیم دارد.
افزایش ضخامت آندومتریوز نشان دهنده این است که این عارضه برای مدت طولانی در ناحیه رحم باقی مانده و هیچگونه روند درمانی جهت بهبود آن انجام نشده است.
به همین دلیل است که همه پزشکان هرگونه درد در ناحیه رحم را مهم دانسته و معتقدند که باید سریعاً به آن رسیدگی شود.
مسئله مهم این است که شما باید تمامی عوامل بیماری زا که بر افزایش ضخامت اندومتریوز اثرگذار است را شناخته تا بتوانید در هر شرایط از شدت گرفتن این آسیب جلوگیری نمایید.
بانوانی که پریود را در سن بسیار پایین تجربه می کنند و دوره قاعدگی طولانی را سپری می کنند ممکن است در معرض این بیماری قرار بگیرند.
البته بانوانی که برای مدت طولانی جلوگیری از بارداری را انجام داده و زایمان را تجربه نکرده اند ممکن است ضخامت لایه آندومتریوز را نیز تجربه کنند.
مصرف الکل و افزایش میزان استروژن به هر دلیلی در بدن می تواند عامل اصلی بروز ضخامت اندومتریوز باشد.
همچنین به دلیل مسائل ژنتیکی و سابقه خانواده ممکن است در معرض چنین آسیبی قرار بگیرید.
پزشکان فعالیت های خاص مانند ورزش های منظم، انجام زایمان، شیردهی و آغاز پریود را در سنین بالا گزینه مناسبی دانسته و در این شرایط معمولا بانوان در موارد نادر ضخامت آندومتریوز را تجربه می کنند.
این افراد به دلیل داشتن شرایط جسمانی مساعد و تعادل میزان هورمون ها هرگز با چنین عارضه ای مواجه نخواهند شد.
همواره باید بدانید که ضخامت آندومتریوز بسیار خطرناک است و پزشکان تمامی تلاش خود را به کار گرفته تا به واسطه دارو درمانی و جراحی مشکل پیش آمده را از بین برده و سلامت فرد را حفظ کنند.
زیرا اگر ضخامت در بافت خارجی رحم باقی بماند بیماری های خاصی را به وجود آورده و فرد را با مشکلات مختلف مواجه می کند.
پس بهتر است که اگر علائم آندومتریوز را مشاهده می کنید سریعا به پزشک مراجعه کرده و نباید این عارضه در بدن فرد به صورت کهنه باقی بماند زیرا همه روزه بر ضخامت آن افزوده شده و اختلالات و مشکلات زیادی را به همراه می آورد.
دلیل اصلی وجود ضخامت آندومتریوز سلول هایی هستند که از بخش داخلی رحم به خارج از آن انتقال پیدا می کنند.
اگر ضعف سیستم ایمنی بدن اتفاق بیفتد این سلول ها به عنوان عوامل بیگانه شناخته نشده و در بخش خارجی رحم به رشد و تکثیر خود ادامه می دهند به همین دلیل است پزشکان معمولا کسانی که با ضعف سیستم ایمنی بدن مواجه هستند را تحت معاینه و چکاپ های دوره ای کوتاه مدت قرار می دهند.
زیرا ضعف سیستم ایمنی باعث میشود تا اگر فرد در معرض این آسیب قرار بگیرد با سرعت بالاتری ضخامت آندومتریوز را تجربه خواهد کرد.
این خود نوعی بیماری زنان به شمار می آید که می تواند سلامت فرد را به خطر انداخته به علاوه بر سایر مشکلات جسمانی عواقب مختلف مانند قاعدگی های زیاد، خونریزی های فراوان، کم خونی شدید و نازایی را به همراه دارد و می تواند اختلالات زیاد و البته جبران ناپذیری را در سایر اندام های مجاور به وجود آورد.
ضخامت آندومتریوز اگر افزایش پیدا کند اندام های حساس مانند رحم نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و ممکن است به جای درمان یک عضو فرد مجبور شود سلامت ناحیه شکمی را تحت درمان قرار داده و عوارض مختلف را تجربه می کند.
به همین دلیل است که پزشکان معمولاً سلامت رحم را در اولویت قرار داده و به همه بانوان توصیه می کنند که در هر دوره های سالانه و ماهانه معاینات داخلی را به طور دقیق انجام دهند.
آندومتریوز به تنهایی خطرناک است اما اگر ضخامت آن همه روز افزایش پیدا کند قطعا مشکلاتی که به وجود می آورد بیش از قبل بوده و ممکن است خطر مرگ را برای فرد به همراه داشته باشد.
بهتر است که چنین آسیب قابل درمانی را جدی گرفته و به هیچ عنوان اجازه ندهید که رشد و تکثیر سلول ها سبب ایجاد بیماری های خطرناک و توده های سرطانی شود.
مایع در کاویته آندومتر چیست؟
شاید این مسئله برای برخی از بانوان به وجود آمده باشد که هنگام انجام سونوگرافی و تصویربرداری از ناحیه رحم با کلمه کاویته مواجه شده و ممکن است در نتیجه آن قید شود که مایعی در کاویته مشاهده شده است.
این مایع هم در دوران بارداری و هم خارج از بارداری ممکن است در حفره داخلی رحم دیده شود.
قبل از هر چیز باید بدانید که ترشحات ناحیه واژن و رحم تا حدی کاملاً طبیعی می باشد اما اگر این مایع بیش از حد طبیعی در رحم وجود داشته باشد در سونوگرافی شما مقدار و حجم مایع در کاویته آندومتر مشخص میشود.
بهتر است قبل از هر چیز بدانید که آندومتر به بافت داخلی رحم گفته میشود و کاویته همان حفره کوچکی است که در رحم وجود داشته و جایگاه مناسبی برای رشد جنین خواهد بود.
اما اینکه مایع در کاویته در آندومتر وجود داشته باشد کمی نگران کننده بوده و پزشکان در صورت وجود این مسئله اقدامات لازم را برای بررسی بیشتر انجام خواهند داد.
یکی از مشکلاتی که ممکن است منجر به تجمع مایع در کاویته آندومتر شود بروز عفونت های زنانه است که از نوع قارچی و باکتریایی اتفاق می افتد.
گاها عفونت ها بر اثر عدم رعایت بهداشت و عدم تعادل هورمونی اتفاق افتاده و ممکن است در راستای انجام عکسبرداری و سونوگرافی پزشک متوجه شود که مقداری مایع آزاد در ناحیه لگنی وجود دارد.
توجه داشته باشید که این مایع باید هر چه سریعتر از حفره رحمی خارج شود زیرا امری کاملاً غیر طبیعی می باشد.
اما گاهی این مایع در هنگام تخمک گذاری نیز دیده میشود که معمولاً ترشحات واژن در این دوره بسیار زیاد بوده و رطوبت بیشتری احساس خواهد شد، در چنین مواردی مایع در کاویته کاملاً بیخطر و بی عارضه می باشد.
وجود مایع در کاویته آندومتر حین تخمک گذاری کاملاً شایع است و اگر خارج از روند تخمک گذاری این عارضه در رحم دیده شود متخصصان آن را ناشی از نوعی عفونت می دانند.
البته اگر کیستی در ناحیه رحم وجود داشته باشد و ترکیده باشد و این مایعات مربوط به کیست از بین رفته باشد باید هر چه سریعتر بررسی شود.
پزشکان و متخصصان وجود مایع در کاویته آندومتر را به طور دقیق بررسی می کنند تا متوجه شود اگر از حد طبیعی بیشتر است مورد آزمایش قرار بگیرد تا پزشک متوجه شود که عامل به وجود آمدن آن چیست و با روش های درمانی مختلف می توانند هر چه سریعتر مایع درون کاویته را نیز از بین ببرند.
با این حال اگر در انجام سونوگرافی پزشک متوجه مایع در کاویته شود به هیچ عنوان نباید نگران باشید.
بهتر است که نتیجه آزمایشات و عکسبرداری خود را به یک پزشک با تجربه نشان داده که متخصصان بتوانند بر اساس مشاهدات و نتیجه آزمایشات تشخیص دهند که این مایع در بخش داخلی رحم به چه علت به وجود آمده است.
در مواردی بانوان در دوره های تخمک گذاری و بارداری ممکن است این مایع را در کاویته داشته باشند.
اگر در دوران بارداری پزشک تشخیص دهد که مقداری مایع در کاویته آندومتر وجود دارد در این شرایط به بانوان توصیه می کنند تا در سه ماه اول بارداری بیش از قبل استراحت کرده و هرگونه فعالیت های غیر ضروری را انجام ندهند.
البته این بانوان باید در دوران بارداری مرتبا وضعیت رحم را بررسی کنند تا پزشک تشخیص دهد که آیا عارضه پیش آمده برطرف شده و یا در حال شدت گرفتن است، چنین شرایطی قطعاً برای جنین مناسب نخواهد بود و پزشکان باید با روش های گوناگون عارضه به وجود آمده را برطرف نمایند.
همانطور که می دانید رحم عضوی حساس است که از بخش های مختلف تشکیل میشود و آسیب در قسمت داخلی رحم نهایتاً به بافت های خارجی و تخمدان ها کشیده میشود به همین دلیل پزشکان تاکید فراوان دارند که بانوان باید هر ۶ ماه یکبار وضعیت رحم را به طور دقیق بررسی نمایند.
انجام آزمایشات خاص مانند تست پاپ اسمیر و انجام سونوگرافی و تصویربرداری از ناحیه رحم بسیاری از مشکلات و آسیب ها را به طور دقیق مشخص می کند.
به همین دلیل است که پزشکان توصیه فراوان و تأکید بر انجام این فرایندهای کاربردی دارند تا اگر به هر دلیلی مایعی در حفره داخلی رحم دیده شد و یا در بخش های خارج مشکل و بیماری وجود داشته باشد هر چه سریعتر شناسایی و درمان گردد.