یائسگی چیست؟
مهمترین و حساس ترین دوره هایی که پیش روی تمامی بانوان قرار دارد دوره یائسگی می باشد.
معمولا به آخرین قاعدگی هر فرد یائسگی گفته میشود که عموما بانوان در رنج سنی خاصی آن را تجربه می کنند.
همان طور که می دانید بانوان هر ماه تخمک گذاری را به صورت طبیعی تجربه می کنند و زمانی که این فرآیند به طور کامل متوقف شود اصطلاحاً فرد به یائسگی دچار گردیده است.
باید بدانید که یائسگی دوره ای حساس است که تغییرات بسیار زیادی را در بدن بانوان به وجود می آورد و البته راهی برای پیشگیری از بروز یائسگی وجود ندارد اما در مواردی پزشکان می توانند یائسگی را به تاخیر انداخته تا فرد عوارض جانبی آن را متحمل نشود.
با بیان ساده تر اما دقیق باید گفت که یائسگی به معنی از کار افتادن تخمدان ها می باشد و در چنین شرایطی سطح هورمون استروژن تا حد محسوسی کاهش پیدا کرده و تمامی علائم یائسگی در بدن شخص نمایان میشود.
گاها پیش می آید که افراد حدودا 1 تا 2سال قبل از توقف کامل چرخه قاعدگی با علائم یائسگی مواجه میشوند و با توجه به شرایط جسمانی که دارند علائم آن را تجربه خواهند کرد.
با بروز یائسگی تغییرات بسیار محسوسی در بدن بانوان اتفاق می افتد و اگر به پزشک مراجعه کنید متخصصان با روش های خاص می توانند میزان عوارض پیش آمده بر اثر یائسگی را تا حد زیادی کاهش داده و این امر باعث میشود تا این دوره حساس را با سهولت بیشتری طی کنید.
پس از بروز یائسگی تمامی بانوان دیگر قادر به باروری نخواهند بود زیرا در این دوره تخمکی از تخمدان ها خارج نشده و باروری به طور قطعی غیر ممکن میشود.
برخی افراد تصور می کنند که یائسگی روندی بسیار آسان است و بدن خیلی سریع می تواند شرایط جدید را پذیرا باشد.
اما باید بدانید که یائسگی تغییرات بسیار زیادی در بدن بانوان ایجاد می کند و بهتر است در این دوره تحت نظر متخصصان از سلامت خود محافظت نمایید تا بتوانید این دوره حساس را با دردسر کمتر پشت سر بگذارید.
مسئله بسیار مهم این است که تمامی بانوان باید شناخت کاملی در مورد یائسگی داشته باشند تا در صورت بروز علائم آن حتی زودتر از سن مربوطه به پزشک مراجعه کنند.
اگر در سنین جوانی و در دوره باروری علائم یائسگی را تجربه می کنید باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم را برای به تاخیر انداختن یائسگی انجام دهند.
یائسگی زود هنگام اختلالات جسمانی و روانی زیادی را برای افراد به وجود می آورد و بهتر است که از بروز زود هنگام آن هر طور شده جلوگیری نمایید.
یائسگی عواقب زیادی برای بانوان دارد و هر چه شروع آن را به تاخیر بیندازد سلامت جسمانی و روانی بیشتری خواهید داشت.
علائم یائسگی چیست؟
همانطور که می دانید بروز یائسگی می تواند تغییرات بسیار زیادی را در بدن بانوان به وجود آورد، اما یائسگی معمولاً با علائمی همراه است که از مهمترین آنها باید به بی نظمی در عادات ماهانه اشاره کرد.
قطعاً آغاز دوره یائسگی با بی نظمی در پریود همراه است و به مرور زمان ممکن است هر چند ماه یک بار قاعدگی را آن هم به صورت خفیف و جزئی تجربه کنند.
بسیاری از بانوان با آغاز یائسگی علائمی مانند گرگرفتگی را تجربه می کنند به گونه ای که در قسمت بالا تنه و صورت به طور ناگهانی گرمای شدید را احساس کرده و این حالت نهایتاً تا چند دقیقه برطرف میشود.
برخی از بانوان علاوه بر گرگرفتگی، تعریق شبانه را نیز تجربه می کنند به گونه ای که ممکن است در خواب با تعریق بسیار زیاد مواجه شده و معمولاً در طی روز خستگی بسیار زیادی را احساس می کنند.
گاهی پیش می آید که این افراد در کنار گرگرفتگی به صورت ناگهانی سرمای شدید را در ناحیه پاها تجربه کرده و با لرز ناگهانی مواجه میشوند.
توجه داشته باشید که بروز یائسگی با تغییرات هورمونی بسیار زیاد و مشهود در بدن افراد همراه است و می تواند منجر به خشکی واژن و یا بی میلی جنسی شود.
این افراد ممکن است در دوره یائسگی با مشکلاتی مانند بی اختیاری ادراری مواجه شوند که قطعاً در مراحلی گذرا بوده و فرد پس از طی کردن دوره یائسگی تا حد زیادی به ثبات خواهند رسید.
برخی از افراد از تغییرات احساسی به دوره یائسگی بسیار شاکی هستند و معتقدند که در این دوره افسردگی خفیف و نوسانات خلقی را نیز تجربه کرده اند.
البته گاهی افراد در دوره یائسگی با سر درد، چاقی شکم و افزایش وزن مواجه میشوند که برای عموم بانوان این شرایط کاملاً طبیعی است.
لازم به ذکر است بدانید که تمامی موارد ذکر شده به صورت خفیف یا شدید برای بانوان اتفاق می افتد و این علائم از شایع ترین مواردی است که عموم بانوان آن را تجربه می کنند.
البته افراد با توجه به وضعیت جسمانی که دارند شدت علائم را متغیر تجربه کرده و برای برخی از افراد خفیف و برخی دیگر این عوارض را شدیدتر متحمل خواهند شد.
با این حال اگر متوجه میشوید که علائم یائسگی برای شما اتفاق افتاد بهتر است که حتما به پزشک مراجعه کرده تا متخصصان با روش های بهتر بتوانند این دوره را برای شما آسان تر کنند.
البته باید بدانید که اگر این علائم را زودتر از سن یائسگی تجربه می کنید ممکن است برای فرد خطرناک باشد و باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید و متخصصان تشخیص می دهند که اگر شخصی با یائسگی زود هنگام مواجه شود باید سریعاً با فرآیندهای مختلف از بروز آن پیشگیری کرد.
علائم یائسگی زودرس چیست؟
بروز یائسگی برای تمامی بانوان امری طبیعی می باشد که عموماً آن را در دوره میانسالی تجربه می کنند.
اما به دلایل مختلف ممکن است افراد با یائسگی زودرس مواجه شوند که عوارض زیادی برای سلامت آنها به همراه خواهد داشت.
از مهمترین علائم یائسگی زودرس باید به قطع ناگهانی و البته دائمی پریود اشاره کرد، هرگونه بی نظمی و اختلال در روند قاعدگی نشانه ای از یک آسیب بزرگ است که باید حتماً و خیلی سریع مورد بررسی قرار بگیرد.
اگر به دنبال قطع پریود گُرگرفتگی و تعریق شبانه را تجربه می کنید باید بدانید که به احتمال خیلی زیاد در معرض این عارضه قرار گرفته اید.
با بروز یائسگی فرد خشکی واژن، احساس درد هنگام نزدیکی و تکرر ادرار را تجربه می کند، اگر متوجه میشوید که یک یا چند مورد از علائم ذکر شده را دارا هستید و سن شما در محدوده باروری می باشد.
باید بدانید که یائسگی زودرس سلامت شما را تهدید می کند و بهتر است که هر چه سریع تر جهت پیشگیری از این عارضه به پزشک مراجعه نمایید.
یائسگی زودرس با علائمی مانند افسردگی، اضطراب، خشکی پوست و کاهش تمرکز و سردردهای پیوسته همراه است که می توانند اختلالات زیادی را در روند زندگی افراد به وجود آورند.
هرگونه پریشان حالی بی دلیل و احساس ناخوشایندی که همه روزه با شخص همراه است می تواند از عوارض یائسگی زودرس باشد.
یائسگی زودرس برای برخی از بانوان به صورت ژنتیکی اتفاق افتاده و برخی دیگر تحت تاثیر عوامل خارجی و سبک زندگی ممکن است این عارضه را تجربه کنند.
اگر با این مشکل مواجه هستید باید بدانید که سلامت شما با خطرات جدی مواجه است و اگر یائسگی زودتر از موعد اتفاق بیفتد عواقب زیادی را برای شخص به همراه خواهد داشت.
به محض مشاهده هر کدام از علائم یائسگی بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید هر چه سریع تر از شدت گرفتن این عارضه جلوگیری نمایید.
با بروز یائسگی تغییرات بسیار زیادی در بدن بانوان اتفاق می افتد که در مواردی ممکن است برای افراد جوان تر خطر آفرین باشد.
قطعاً با بروز یائسگی فرد روند تخمک گذاری را دیگر تجربه نکرده و ممکن است در روند باروری با مشکل مواجه شود.
حال اگر احساس می کنید که با یائسگی زود هنگام مواجه هستید و علایم آن را در بدن خود مشاهده می کنید بهتر است که خیلی سریع به پزشک مراجعه نمایید در این شرایط متخصصان می توانند با دارو درمانی و روش های کاربردی از بروز یائسگی زودرس جلوگیری کنند.
سن یائسگی
وجود راه های ارتباطی گسترده باعث شده تا عموم افراد در سراسر دنیا اطلاعات پزشکی بسیار زیادی را از طرق مختلف کسب کرده و با این روش می توانند خیلی بهتر از سلامت خود محافظت کنند.
یکی از مهم ترین مسائلی که معمولا بانوان در دوره میانسالی با آن مواجه میشوند یائسگی است و اغلب پزشکان اطلاعات بسیار خوبی را در اختیار عموم افراد قرار می دهند و سعی دارند تا سطح آگاهی بانوان را افزایش دهند.
یکی از مهمترین مسائلی که بانوان با آن مواجه هستند این است که سن یائسگی برای هر شخص چگونه است.
همه افراد یائسگی را در سنی متفاوت تجربه می کنند و برای همه یکسان نمی باشد، طبق تحقیقات انجام شده سنین میانسالی آغاز دوره یائسگی است که معمولاً از ۴۰ تا ۶۰ سالگی این عارضه در زمان متغیری برای بانوان اتفاق می افتد.
همانطور که می دانید انجام تخمک گذاری و طی کردن روند قاعدگی برای بانوان فواید بسیار زیادی دارد و به شادابی و سلامت جسمانی و کارایی درست رحم کمک زیادی می کند.
افرادی که را در سنین پایین یائسگی را تجربه می کنند در میانسالی و سنین بالاتر ضعف های جسمانی بیشتری را نسبت به سایرین تجربه می کنند.
توجه داشته باشید که سن یائسگی برای تمامی بانوان یکسان نیست و برخی از خانم ها به دلیل شرایط پزشکی و درمان های خاصی که انجام می دهند مجبور میشوند که تخمدان ها و رحم را به طور کامل از شکم خارج کنند و این باعث میشود تا شخص با یائسگی زود هنگام مواجه شود.
البته امروزه پزشکان با روش های خاص و کاربردی می توانند از بروز یائسگی جلوگیری کنند و تا حد ممکن شرایط را به گونه ای فراهم کنند که فرد قاعدگی را نیز تجربه کند.
این امر باعث میشود تا تغییرات هورمونی کمتری در بدن بانوان اتفاق بیفتد و عواقب و عوارض و سایر بیماری های جسمانی را هرگز تجربه نخواهند کرد و در صورت بروز یائسگی عواقب آن بسیار محدود و ناچیز خواهد بود.
مسئله مهمی که باید بدانید این است که سیستم جسمانی افراد، نوع تغذیه و سبک زندگی و شرایط جسمانی آنها با بروز یائسگی تاثیر مستقیم دارد.
گاهی برخی از افراد با وجود زندگی سالمی که دارند ممکن است یائسگی را خیلی دیرتر تجربه کنند و این امر باعث میشود تا همواره جسمی سالم تر و شاداب تر داشته باشند.
در گذشته به دلیل آگاهی محدودتر بانوان برخی از
آیا یائسگی فواید دارد؟
افراد از بروز قاعدگی ابراز ناراحتی می کردند و معتقد بودند که ممکن است محدودیت هایی را در این دوره برای آنها به وجود آورد.
لازم است بدانید که پریود به صورت ماهانه و مرتب تاثیر شگفت انگیزی بر سلامت بانوان اعمال می کند و بروز یائسگی امری نگران کننده خواهد بود.
یکی از مهمترین فوایدی که بروز یائسگی برای افراد دارد این است که در انجام روابط جنسی احتمال باروری برای آنها بسیار محدود شده و دیگر تخمکی فعال در رحم وجود ندارد و می توانند روابط جنسی را بدون هرگونه روش جلوگیری انجام داده و مطمئن باشند که دیگر بارداری برای آنها اتفاق نمی افتد.
این بانوان دیگر نیازی به روش های پیشگیری از بارداری ندارند و همین امر باعث میشود تا با آرامش بیشتر بتوانند روابط جنسی خود را ادامه دهند.
مسئله مهمی که باید بدانید این است که با بروز قاعدگی فرد مستعد آسیب هایی مانند فیبروم و یا تومورهای خوش خیم در رحم است و زمانی که قاعدگی به طور کامل متوقف میشود به دلیل تغییرات ایجاد شده در رحم هرگونه فیبروم و یا توده های خوش خیم در رحم از بین رفته و رشد آنها متوقف میشود.
به همین دلیل بسیاری از پزشکان دوره باروری را برای بانوان حساس تر دانسته و معتقدند که در این دوره باید خیلی بیشتر به سلامت رحم اهمیت داد.
زیرا این افراد به دلیل داشتن میزان هورمون هایی که در بدن وجود دارد و فعالیت های رحمی بیش از افراد یائسه در معرض این بیماری ها قرار می گیرند.
پس باید بدانید که از مهمترین فواید یائسگی می توان به از بین رفتن این آسیب ها اشاره کرد.
از دیگر فواید یائسگی می توان به تعادل هورمونی و اثبات آن در بدن اشاره کرد معمولاً افراد در دوره جوانی با سندروم پیش از قاعدگی مواجه میشوند که ممکن است تغییرات چند روزه را در بدن آنها ایجاد کند.
اما زمانی که شخص وارد دوره یائسگی میشود و تخمک گذاری به طور کامل متوقف میشود دیگر چنین سندروم هایی را تجربه نکرده و به دلیل کاهش سطح هورمون های استروژن و پروژسترون فرد نوسانات مختلف را در بخش های مختلف بدن تجربه نمی کند.
باید بدانید که یائسگی اگر به درستی پیش رود و مراقبت های پزشکی را در این دوره داشته باشید هیچ گونه خطری سلامت شما را تهدید نکرده و نهایتا می توانید از فواید آن بهره مند شوید.
بعد از یائسگی دیگر پریود نمی شویم؟
با بروز یائسگی سوالات بسیار زیادی ممکن است در ذهن بانوان به وجود آید که یکی از مهم ترین و متداول ترین آنها این است که آیا بعد از آغاز یائسگی فرد پریود را تجربه می کند یا خیر.
نکته مهمی که باید بدانید این است که با آغاز یائسگی فرد ممکن است قاعدگی را به صورت نامنظم و هر چند ماه یکبار تجربه کند.
این قاعدگی ها دیگر مثل سابق نبوده و فرد ممکن است در حد لکه بینی و خونریزی چند ساعت قاعدگی را تجربه کند.
روند تخمک گذاری در تخمدان ها به طور کامل متوقف میشود اما ممکن است این چرخه حدوداً چند ماه تا یک سال ادامه پیدا کند.
لکه بینی و خونریزی بعد از یائسگی دیگر مربوط به پریود و دوره قاعدگی نخواهد بود و نهایتا بر اثر آتروفی واژن یا آندومتر به وجود می آید.
میزان هورمون ها مانند استروژن تا حد چشمگیری کاهش پیدا می کند که به دنبال آن خشکی رحم و واژن اتفاق می افتد در چنین شرایطی ضمن برقراری رابطه فرد ممکن است کمی خونریزی و یا لکه بینی را تجربه کند و گاها این لکه های خون با پریود اشتباه گرفته میشود.
در چنین شرایطی پزشکان با استفاده از مکمل های استروژن و پروژسترون سعی دارند که برخی از علائم یائسگی را کاهش دهند.
ناگفته نماند که با آغاز یائسگی و طی کردن مراحل آن فرد به صورت قطعی پریود را تجربه نخواهد کرد و خونریزی های بعد از یائسگی می تواند نشانه ای از آسیب های دیگر باشند.
گاها به دلیل وجود سرطان رحم و یا سرطان آندومتر که بخش داخلی رحم محسوب میشود ممکن است فرد پس از یائسگی خونریزی و لکه بینی را تجربه کند.
البته خونریزی در حین یائسگی و یا بعد از آن ممکن است نشات گرفته از داروهایی باشد که فرد برای کنترل سایر بیماری ها مصرف می کند جواب قطعی برای این سوال که آیا بعد از یائسگی فرد پریود میشود.
این است که به طور قطعی بعد از یائسگی هیچ نوع خونریزی مبنی بر دوره های قاعدگی رخ نخواهد داد و اگر شخص لکه بینی و خونریزی های خفیف تا شدید را تجربه کند قطعاً نشانه ای از آسیب های داخلی مربوط به رحم خواهد بود و باید هر چه سریع تر بررسی شود.
پس از بروز یائسگی نه تنها قاعدگی بلکه تخمک گذاری به طور کامل و قطعی متوقف میشود و این امر بر ترشح میزان هورمون ها و کارایی رحم اثر گذار است.
با این حال باید بدانید که اگر این چرخه متوقف شود سایر فرایندهای طبیعی بدن مانند قاعدگی را هرگز تجربه نخواهید کرد و باروری برای افراد به هیچ عنوان رخ نمی دهد.
با این حال بهتر است که در صورت مشاهده لکه بینی و خونریزی بعد از یائسگی به پزشک مراجعه کنید زیرا این عارضه می تواند نشانه های خطرناک و جدی از مشکلات داخلی باشد و نباید هرگز نسبت به آن بی اهمیت باشید.
اولین علامت یائسگی چیست؟
برخلاف گذشته امروزه تمامی افراد به ویژه بانوان سعی دارند تا با کسب اطلاعات کاربردی و مطالعه مقالات علمی هر چه دقیق تر و بهتر از سلامت خود محافظت کنند تا از آسیب های جسمانی و بیماری های خطرناک در امان باشند.
یکی از مهم ترین مراحلی که پیش روی تمامی بانوان قرار دارد یائسگی می باشد که معمولا با علائم و عوارضی همراه خواهد بود و زمانی باید طی شود تا بدن با شرایط جدید سازگار شود.
مسئله ای که برای بانوان وجود دارد این است که اولین علامت یائسگی چیست و چگونه باید متوجه شوند که در معرض این عارضه قرار گرفته اند.
البته یائسگی بیماری و آسیب شناخته نمیشود بلکه روند طبیعی بدن است که از سن خاصی به بعد باید انتظار آن را داشته باشید.
اولین و مهمترین علامت بروز یائسگی در بدن بانوان بی نظمی در قاعدگی می باشد اگر متوجه میشوید که بدون وجود هرگونه آسیب و یا بیماری قاعدگی را به صورت نامنظم تجربه می کنید ممکن است به احتمال خیلی زیاد از نشانه های اولیه یائسگی باشد.
در مراحل بعدی پزشکان گرگرفتگی و یا مشکلات خواب را برای افراد از نشانه های اصلی و مهم یائسگی دانسته و اختلالات خواب را تجربه خواهند کرد.
نا گفته نماند که به دنبال آن خشکی واژن و بی میلی جنسی هم از اولین علائم یائسگی شناخته میشوند و بهتر است که نسبت به این علائم و عوارض هوشیار باشید.
این مسئله بسیار مهم است و باید بدانید که هر شخص با توجه به وضعیت جسمانی خاصی که دارد واکنش های متفاوتی را نسبت به آغاز یائسگی نشان می دهد.
اغلب افراد بی نظمی قاعدگی یا محدود شدن خونریزی و کوتاه شدن دوره پریود را به عنوان اولین علائم یائسگی اعلام می کنند.
اگر قبل از سن یائسگی با این علائم مواجه هستید بهتر است که برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کرده و وضعیت جسمانی و عملکرد رحم را دقیق تر بررسی کنید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کرده و حتی اگر یائسگی را پیش رو داشته باشید عواقب و عوارض آن را در حد جزئی متحمل خواهید شد.
با این حال شناخت اولین علائم یائسگی کمک می کند تا خیلی سریع از تغییرات جسمانی خود مطلع شده و می توانید به موقع و در زمان مناسب به پزشک مراجعه نمایید و با این شرایط خیلی دقیق تر می توانید از سلامت خود محافظت کرده مشکلات جانبی را تجربه نخواهید کرد.