بارداری چیست؟
یکی از مهمترین تصمیماتی که تمامی زوجین در مراحل مختلف زندگی به آن فکر می کنند تا نهایتاً بتوانند در موقعیت مناسب به آن جامع عمل بپوشانند فرزندآوری می باشد.
بارداری برای بانوان پروسه ای بسیار مهم و حساس می باشد که باید در طی ۹ ماه به طور دقیق از سلامت خود و جنین محافظت نمایند تا جنین در رحم مادر بتواند با طی کردن روند رشد با سلامت کامل در موقعیت مناسب به دنیا بیاید.
به طور کلی فرآیند بارداری به صورت طبیعی انجام میشود و اگر اختلال یا بیماری مانع آن نشود افراد می توانند باروری تخمک توسط اسپرم های سالم را تجربه کنند و نه ماه بارداری برای بانوان آغاز میشود.
عوامل مختلفی بر بارداری موفق اثرگذار هستند و در کنار آن مشکلاتی هم می توانند منجر به بروز ناباوری در آقایان و بانوان شوند که یکی از شایع ترین مشکلاتی است که جامعه بشری امروزه با آن مواجه است.
در این مطلب اطلاعات بسیار مفیدی در مورد بارداری به شما ارائه خواهیم داد تا بتوانید با افزایش سطح آگاهی خود در این دوره حساس از سلامت خود محافظت کرده و بدانید که در هر ماه از بارداری چه تغییراتی در بدن مادر و جنین اتفاق می افتد.
برای انجام بارداری پزشکان و متخصصان زمان دقیق تخمک گذاری و محاسبات آن را به شما آموزش می دهند و با داشتن روابط جنسی سالم در این دوره می توانید احتمال بارداری را افزایش دهید.
البته میزان و حجم اسپرم ها و نوع تحرکی که دارند در باروری بانوان نقش بسیار زیادی خواهد داشت و پزشکان تمامی تلاش خود را به کار گرفته تا در اقدامات اولیه فرد بدون دردسر و نگرانی بارداری را تجربه کند.
متخصصان بر این باورند که اگر دوره قاعدگی را ۲۸روزه فرض کنید معمولاً در روز چهاردهم تخمک از تخمدان آزاد شده و آمادگی لقاح با اسپرم را خواهند داشت.
اگر در این دوره رابطه جنسی انجام شود احتمال بارداری در فرد افزایش پیدا کرده و نهایتا بعد از یک ماه متوجه خواهید شد که لانه گزینی جنین در رحم به درستی انجام شده است یا خیر.
شروع بارداری با تغییرات بسیار محسوس همراه است و شما می توانید تغییرات جسمانی را بر اثر ترشح سایر هورمون ها در بدن خود متوجه شوید.
لازم به ذکر است که عوامل مختلف مانند داشتن وزن ایده آل، شرایط جسمانی مساعد و کنترل هر نوع بیماری زمینه ای بر بارداری موفق اثرگذار است.
اگر بارداری در شرایط جسمانی ایده آل انجام شود تا پایان ۹ ماهه بارداری هرگز خطری سلامت مادر و جنین را تهدید نخواهد کرد و با آرامش بسیار زیادی می توانید این دوره حساس و البته زیبا را پشت سر بگذارید.
زمانی که برای اطمینان از بارداری به پزشک مراجعه می کنید متخصصان با انجام آزمایشات بررسی خواهند کرد که آیا رشد رویان در بدن شخص آغاز شده است یا خیر.
اگر بارداری اتفاق بیفتد متخصصان انجام چکاپ ها و آزمایشات مختلف را در نه ماهگی بارداری برای شما الزامی می دانند و معتقد است این آزمایش می تواند شما را از وضعیت رشد و سلامت جنین آگاه کند.
با این حال بهتر است که در این نه ماه به درستی از سلامت خود مراقبت کنید تا مبادا اسیب های جانبی سلامت مادر و جنین را به خطر بیاندازد.
پزشکان بایدها و نبایدهای دوره بارداری را به شما یادآور میشوند و باید به طور دقیق تمامی نکات ذکر شده را رعایت کنید تا بتوانید همواره در کنار حفظ سلامت خود نه ماه آسان و کم خطر را سپری کنید.
اگر تمامی بانوان دوره بارداری را در شرایط جسمانی و روانی مساعد آغاز کنند دوره ای شیرین و به یادماندنی برای آنها خواهد بود و می توانند طعم شیرین فرزند داشتن را بچشند.
علائم بارداری
امروز تمامی بانوان سعی دارند تا سطح آگاهی خود را نسبت به تغییراتی که در بدن ایجاد می شود افزایش داده تا در موقعیت های مختلف بدانند که با چه تغییراتی مواجه هستند.
یکی از مهمترین علائم ابتدایی بارداری حساسیت بافت سینه و تورم شدید در پستان ها می باشد و متخصصان بر این باورند که بزرگ شدن سینه ها نشان دهنده آن است که تغییراتی در عروق خونی و میزان ترشحات آنها ایجاد شده و حتی فرد ممکن است برجستگی ها و تیرگی اطراف نوک سینه را نیز تجربه کند.
تغییرات ایجاد شده در سینه نشات گرفته از میزان هورمون هایی است که در بدن افزایش پیدا کرده و منجر به افزایش جریان خون و احتباس مایعات میشود.
لازم است بدانید که این تغییرات هورمونی نهایتاً طی چند ماه برطرف شده و بدن با این شرایط سازگار میشود و میزان درد و حساسیت سینه کاهش پیدا می کند.
یکی دیگر از علائم بارداری تهوع و استفراغ به ویژه در ابتدای روز است.
بسیاری از بانوان در ماه های اولیه بارداری تهوع و استفراغ را تجربه می کنند که معمولاً با شروع حاملگی این علائم شدت گرفته و ممکن است تا ماه سوم در بدن شخص باقی بماند.
نهایتا بدن با میزان هورمون ها سازگار میشود و کم کم علائم تهوع از بین رفته و شخص می تواند به حالت طبیعی بازگردد.
از دیگر علائم بارداری می توان به لکه بینی و خونریزی اشاره کرد، البته این لکه بینی ها بسیار جزئی هستند و نشانه ای از لانه گزینه خواهد بود.
توجه داشته باشید که حدود ۶ الی ۱۲ روز بعد از لقاح مشاهده هرگونه لکه بینی به معنی لانه گزینی جنین است و نباید از این بابت نگران شوید.
متخصصان بر این باورند که از مهمترین علائم بارداری باید به خستگی های بسیار زیاد اشاره کرد.
در این دوره بانوان از خستگی و خواب الودگی بی دلیل شاکی هستند اما باید بدانید تغییراتی که در بدن اتفاق می افتد بسیار زیاد بوده و همین امر باعث میشود تا سطح زیاد هورمون پروژسترون باعث ایجاد خستگی در زنان باردار شود.
نا گفته نماند که این افراد دچار تکرر ادرار میشوند و ممکن است فشار مضاعفی به مثانه وارد شود.
برخی از بانوان در ابتدای بارداری گرفتگی ها و اسپاسم ماهیچه های شکم را نیز از علائم اولیه دانسته و معتقدند که احساس کشش بسیار زیادی را در دو طرف شکم تجربه می کنند.
باید بدانید که تمامی موارد ذکر شده از علائم شایع بارداری می باشد و تمامی آنها تا حد زیادی طبیعی خواهد بود.
اما اگر متوجه میشوید یکی از نشانه ها و علائم بارداری منجر به آسیب بسیار زیاد برای شما میشود بهتر است که حتماً با یک پزشک در میان بگذارید.
در کنار موارد ذکر شده تغییرات خلق و خو هم می تواند از دیگر نشانه های بارداری باشد.
با این حال میزان هورمون هایی که در بدن ترشح میشود تغییرات بسیار زیادی در بدن بانوان به همراه آورده که معمولا در سه ماهۀ اول فرد حساس تر خواهد بود اما مابقی دوره بارداری را با سلامت و آرامش بیشتری سپری می کنند.
حال که نسبت به علائم بارداری آگاهی کامل دارید بهتر است که با وجود چند مورد از آنها به پزشک مراجعه نمایید تا روند بارداری را تحت نظر متخصصان طی کنید.
با این شرایط هر گونه خطرات احتمالی سلامت شما را تهدید نکرده و می توانید دوره بارداری را با سلامت کامل سپری کنید.
علائم اولیه بارداری چیست؟
آغاز دوران بارداری برای بسیاری از افراد بخش هیجان انگیز زندگی آنها به شمار می آید و سعی دارند که سطح آگاهی خود را نسبت به این دوره حساس و البته زیبا افزایش دهند.
پزشکان و متخصصان چند علائم اولیه را به عنوان آغاز بارداری به تمامی افراد اعلام می کنند تا در صورت مواجهه با هر کدام از آنها برای انجام چکاپ های بعدی به پزشک مراجعه کنند.
یکی از مهمترین و اولین علامت آغاز بارداری قطع خونریزی های ماهانه می باشد.
همانطور که می دانید هر ماه تخمدان ها تخمکی را آزاد می کنند که آمادگی باروری با اسپرم خواهد داشت اگر متوجه میشوید که قاعدگی شما با تاخیر مواجه شده به این معناست که تخمک آزاد نشده و خونریزی های ماهانه را در پیش نخواهید داشت.
این امر به عنوان اولین علامت بارداری شناخته میشود.
پزشکان و متخصصان به تمامی افرادی که سیکل قاعدگی منظم دارند اعلام می کنند که تاخیر در پریود نشانه بارداری باشد.
البته اگر سیکل قاعدگی شما با بی نظمی مواجه است بهتر است که نسبت به این مسئله حساسیت بیشتری داشته باشید و برای برطرف کردن این مشکل حتما تحت نظر متخصصان شرایط لازم را به انجام برسانید.
بانوانی که دوره بارداری را تجربه کرده اند با حساسیت سینه، خستگی مفرط، تهوع و تغییرات خلق و خو همراه بوده و تمامی این موارد را نشأت گرفته از تغییرات شدید هورمونی می دانند.
زمانی که بارداری آغاز میشود در هفته های اولیه علائم خاصی در بدن شخص بروز پیدا نمی کند اما به محض قطع قاعدگی شخص به بارداری مشکوک شده و سعی دارند که سایر علائم را نیز دقیق تر بررسی کنند.
اگر به همراه قطع قاعدگی و پریود متوجه میشوید که سینه ها حساس تر شده اند به احتمال خیلی زیاد رشد رویان در رحم مادر آغاز گردیده است.
البته علائم اولیه بارداری تنها به قطع پریود و حساسیت سینه ها ختم نمیشود بلکه سایر علائم مانند خواب آلودگی بسیار زیاد و احساس خستگی در مادر از دیگر نشانه های بارز و اولیه بارداری می باشد.
رفته رفته به دلیل بیشتر شدن میزان هورمون ها تغییرات جسمانی بدن بیشتر شده و فرد در کنار موارد ذکر شده ممکن است حالت تهوع و یا گرفتگی های عضلانی را تجربه کند.
متخصصان ابتدا آزمایشات لازم را انجام داده تا در صورت آغاز بارداری بتواند دقیق تر از سلامت مادر و جنین محافظت کنند.
شناخت علائم اولیه بارداری به بانوان کمک می کند تا از همان ماه های ابتدایی از سلامت خود و جنین دقیق تر مراقبت کنند.
این امر باعث میشود تا آسیب های جانبی را متحمل نشده و همواره از مشکلاتی که ممکن است در دوران بارداری برای اتفاق بیفتد در امان نخواهند بود.
قطعاً با آغاز بارداری تغییراتی که در بدن ایجاد میشود آنقدر محسوس هستند که حتی افراد ناآگاه نیز متوجه این تغییرات خواهند شد.
بدن بانوان نسبت به هورمون های ترشح شده در بارداری واکنش های متفاوتی نشان می دهد برخی از افراد علائم را شدیدتر و برخی دیگر بسیار خفیف تجربه می کنند.
اما در هر صورت اگر متوجه میشوید که نظم قاعدگی شما با اختلال مواجه شده بهتر است که برای بررسی های دقیق تر از کیت خانگی یا همان بی بی چک و آزمایش خون استفاده کنید.
این امر باعث میشود تا سریع تر موقعیت جدید بدن را شناسایی کرده و در صورت نیاز می توانید تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرید.
این شرایط کمک می کند تا دوره بارداری را با سلامت کامل سپری کرده و نه ماهه بی خطر و کاملاً زیبا را در پی پیش خواهید داشت.
محاسبه سن بارداری
از زمان آغاز دوره بارداری یکی از مسائلی که برای پزشکان حائز اهمیت است سن بارداری می باشد، زمانی که با علائم اولیه بارداری به پزشک مراجعه می کنید متخصصان تاریخ آخرین دوره قاعدگی را از شما جویا شده تا به این واسطه بتوانند زمان بارداری شما را خیلی دقیق تخمین بزند.
قبل از هر چیز باید بدانید که دوره بارداری برای هر انسان به طور طبیعی ۴۰ هفته می باشد که معمولا پزشکان این روز شمار را از اولین روز آخرین قاعدگی محاسبه می کنند و معمولاً تا پایان ۴۰ هفته جنین به صورت طبیعی از رحم خارج میشود.
برای محاسبه سن بارداری زمانی که به پزشک مراجعه می کنید متخصصانی که در این زمینه تخصص دارند با تعیین اندازه رحم و حتی حرکات جنین و انجام معاینات بالینی تشخیص خواهند داد تاریخ زایمان در چه روزی خواهد بود و می توانند سن بارداری را بر اساس هفته به بانوان اعلام کنند.
در این مطلب به صورت تفکیکی محاسبه سن بارداری را در ماه های مختلف به شما اعلام می کنیم تا بتوانید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.
معمولا ماه اول شامل چهار هفته میشود و ماه دوم از هفته چهارم آغاز شده و تا هفته ۹ بارداری ادامه می یابد، ماه سوم به این معناست که از هفته ۱۰ تا ۱۳ بارداری شما نیمه اول بارداری را به اتمام برسانید و شخص وارد سه ماهه دوم میشود.
ماه چهارم از هفته ۱۳ و نیم تا ۱۸ ادامه پیدا می کند و ماه پنجم را هفته 19 بارداری تا هفته 22 دانسته و ماه ششم از هفته ۲۳ تا ۲۷ ادامه خواهد یافت.
سه ماهه سوم بر این اساس طبقه بندی میشود که هفتمین ماه از هفته ۲۸ تا ۳۱ بوده و ماه هشتم از هفته ۳۲ تا ۳۶ خواهد بود، ماه نهم را به صورت تقریبی از هفته ۳۷ تا هفته ۴۲ بارداری مشخص می کنند اما معمولاً بارداری چهل هفته طول می کشد و گاها ممکن است نوزاد بدون هیچ مشکلی در هفته های ۳۹ تا ۴۱ بارداری به صورت طبیعی از رحم خارج شود.
اما متخصصان و پزشکان برای محاسبه سن بارداری می توانند از آزمایش خون استفاده کنند و با توجه به جدولی که مربوط به عدد بتا میشود دقیق تر می توانند سن بارداری را حتی بر اساس روز تعیین کنند.
متخصصان برای محاسبه سن بارداری می توانند از سونوگرافی استفاده کنند که با اندازه گیری ارتفاع و ضخامت رحم متوجه خواهند شد که شخص در کدام دوره بارداری و در چه سنی از بارداری قرار می گیرد.
یک روش بسیار دقیق برای محاسبه سن بارداری این است که شما اولین روز آخرین قاعدگی خود را در نظر گرفته و به این تاریخ ۷ روز اضافه کنید.
پس از آن سه ماه از عدد به دست آمده کم کرده و نهایتا یک سال به آن اضافه کنید تا تاریخ دقیق زایمان برای شما به دست آید.
نکته مهم این است که این تاریخ ها برای بانوان باردار بسیار مهم است تا بتوانند آزمایشات غربالگری اول و آزمایشات غربالگری سه ماهه دوم را در زمان بندی مناسب انجام دهند.
همچنین آزمایش غربالگری سه ماه سوم بارداری که مربوط به وضعیت سلامت مادر میشود در موقعیت و زمان مناسب انجام خواهد شد.
با این شرایط متوجه خواهید شد که محاسبه سن بارداری از نکات بسیار مهم در این دوره حساس می باشد.
البته باید بدانید که محاسبه سن بارداری کار سختی نخواهد بود اما مادر موظف به این تعیین تاریخ نیست بلکه پزشکان و متخصصان و مراکز مربوطه و سونوگرافی ها می توانند تاریخ دقیق زایمان را بر اساس رشد جنین، ابعاد و اندازه رحم تعیین کنند و نیاز به محاسبات شما نخواهد بود.
شما می توانید با خیال راحت به تاریخ تعیین شده از طرف سونوگرافی اعتماد کرده و حدود زایمان خود را مشخص خواهند کرد.
با این شرایط آمادگی لازم را خواهید داشت و می دانید که باید برای چه تاریخی جهت زایمان آماده شوید.
سن بارداری در زنان
یکی از مهمترین مسائلی که تمامی بانوان با آن مواجه هستند این است که بهترین سن بارداری برای زنان چه محدوده می باشد تا بتوانند دوران بارداری را با خطر کمتر و سلامت کامل سپری کنند.
بر اساس تحقیقات انجام شده بهترین سن باروری برای بانوان بین ۲۵ تا ۳۰ سالگی می باشد زیرا به مرور زمان و با افزایش سن ممکن است قدرت باروری بانوان کاهش پیدا کرده و از ۳۵ سالگی به بعد با شیب سریع تری روند آن کند میشود.
اما باید بدانید که بعد از ۴۰ سالگی بخصوص با گذر از ۴۲ سالگی سطح باروری بانوان به حد زیادی کاهش پیدا کرده و انجام بارداری حتی در این دوره می تواند خطر آفرین باشد.
از زمان آغاز پریود بدن شخص وارد چرخه تخمک گذاری میشود و از همین سن بدن آمادگی باروری را خواهد داشت.
اما مسئله این است که شرایط جسمانی بانوان در محدوده سنی ۲۵ تا ۳۰ سالگی به گونه ای است که توانایی انجام بارداری بهتری خواهند داشت.
زیرا در این دوره قوای جسمانی بانوان در وضعیت بسیار ایدهآل قرار دارد و حتی انجام بارداری های پیوسته خطری برای سلامتی آنها نخواهد داشت.
اگر شخصی بالای چهل سالگی اقدام به بارداری کند ممکن است آسیب های مانند زایمان زودرس، مرده زایی و هرگونه نقص هنگام تولد و وزن کم جنین را نیز تجربه کند.
با این حال اگر به سلامت خود و فرزندتان اهمیت می دهید بهتر است که محدوده سنی ۲۵ تا ۳۰ سالگی را برای بارداری انتخاب کنید.
متخصصان یک راهکار بسیار کاربردی را پیش روی بانوان قرار می دهند و این گونه ای است که اگر قصد بارداری تا سن ۳۰ سالگی را ندارند بهتر است که در محدوده سنی مشخص شده تخمک های سالم خود را فریز کرده تا در دوره های بعدی زندگی بتوانید از آن استفاده کنید.
با این شرایط شما تخمکی کاملا زنده و فعال خواهید داشته و تمامی شرایط سنین ۲۵ تا ۳۰ سالگی شما را دارا خواهد بود.
با این شرایط بارداری برای افراد محدودیت و آسیب های کمتری داشته و قطعاً رویان تشکیل شده کیفیت بالاتر و سلامتی بیشتری خواهد داشت.
مسئله بسیار مهمی که باید بدانید این است که پزشکان و متخصصان برای افراد زیر ۳۵ سال یک سال تلاش برای بارداری را مناسب دانسته و افراد بالای ۳۵ سال تنها ۶ ماه زمان برای انجام بارداری طبیعی دارند.
اگر در محدوده زمانی مشخص شده بارداری اتفاق نیفتاد بهتر است به پزشک مراجعه کرده تا تمامی جوانب بررسی شود و اگر اختلال و بیماری زمینه ای در بدن زوجین نهفته باشد خیلی سریع بررسی شده و روش های کنترلی و درمانی انجام می پذیرد.
توجه داشته باشید که سن بانوان در دوره بارداری تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت تخمک ها خواهد داشت و تمامی شرایط پیش آمده در دوران بارداری بستگی به وضعیت جسمانی بانوان دارد.
به همین دلیل است که پزشکان محدوده سنی ۲۰ تا ۳۵ سالگی را بهترین زمان برای بارداری دانسته و معتقدند که بعد از ۳۵ سالگی علاوه بر کمتر شدن انرژی بانوان ممکن است شخص شرایط جسمانی ایده آلی برای بارداری نداشته باشد و به دنبال آن ممکن است بیماری ها و آسیب های مختلف را تجربه کنند.
هر چند که سلامت جسمانی مادر بر رشد بهتر جنین اثرگذار بوده و باعث میشود بانوان دوره بارداری بسیار آسان را سپری کنند.
نکته قابل توجه این است که شرایط جسمانی بانوان در سنین مختلف با یکدیگر متفاوت است و برخی از بانوان ممکن است در سنین ۳۰ تا ۳۵ سالگی شرایط جسمانی بهتری برای بارداری داشته باشند.
اما باز هم پزشکان توصیه دارند که در سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی اگر تمایل به فرزندآوری دارید بهترین موقعیت است و با مراقبت از سلامت خود و چکاپ هایی و بررسی های اولیه می توانید دوران بارداری بسیار خوبی را سپری کنید.
بهتر است نظر پزشکان را همواره مد نظر قرار داده تا بتوانید بارداری را به آسیب های کمتر و محدود سپری کنید.